Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Митични Същества»В гробница от минойската епоха лежи човек, виждал минотавъра

В гробница от минойската епоха лежи човек, виждал минотавъра

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Минойска гробница на остров Крит
Снимка: EPA
Минойска гробница на остров Крит

3500-годишен гроб на мъж, живял по време на минойската епоха, е бил намерен на остров Крит. Този човек е живял по времето на митичния минотавър, затворен от царя в лабиринт.

Гробът съществува от 1400 година преди Христа и е открит от английския археолог сър Артър Евънс. Той получил сведения от местни жители на острова, че вероятни има неизследвана гробница край Кносос.

Според легендите Кносос е бил столицата на древното минойско царство, а днес е най-големият археологически обект на остров Крит. Тук е живял легендарния крал Минос, чиято съпруга му изневерила с бик, а от прегрешението ѝ се родил чудовището минотавър.

Посраменият цар затворил минотавъра в лабиринт и изпращал враговете си при него. Един от тези врагове бил воинът Тезей. Той се влюбил в дъщерята на Минос – Ариадна. Девойката също искала да избяга с него, но го предупредила, че баща ѝ ще изпита смелостта му, изпращайки го при минотавъра.

Тезей не можел да откаже предизвикателството, а Ариадна го подготвила, като му дала кълбо прежда, за да отбелязва пътя си и да излезе от лабиринта, и вълшебен меч, с който да убие чудовището. Според мита Тезей убил минотавъра и избягал с Ариадна.

Археологическите разкопки до момента са открили останки от знаменития дворец на цар Минос, но от лабиринта няма и следа.

Гробът, открит от сър Артър Еванс, обаче е ясно свидетелство за съществуващата минойска цивилизация, която процъфтявала в продължение на 12 века.

В погребалното помещение на 2.5 метра под земята бил намерен съд за смесване на вино, чаши и анфори. Гробницата е била разделена на 3 камери, като в една от тях са открити останките на погребания мъртвец.

Разкопките целят да разберат и дали монойците са наследници на древното царство Микена или са две различни цивилизация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати