Откриха неизвестна крепост под водите на остров Свети Тома

Созопол

Неизвестна крепост е била намерена около остров Свети Тома при подводна експедиция. В нея са се включили археолози от Националния исторически музей, съобщават от пресцентъра в Созопол.

Ръководител на проучванията е бил доктор Иван Христов, а в екипа му са били геофизикът Кирил Велковски от Центъра за подводна археология в Созопол и геодезистът Тотьо Ангелов от Общинския водолазен център в Созопол.

Експедицията е била финансирана от Министерството на културата след предварително поставен проект. В подводните проучвания са се включили и трима водолази.

В едната част на крепостта са открити керамични съдове, чиято първоначална датировка е I век преди Христа. На това място са заснети и множество каменни блокове, както стени с дължина и широчина от по един метър.

Откриха неизвестна крепост под водите на остров Свети Тома

За момента се предполага, че крепостта е строена от древните траки, но това ще стане ясно, след като се направят и допълнителни проучвания. В южната част на крепостта е била намерена късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които най-вероятно са били предназначени за строеж.

Смята се, че в миналото остров Тома е бил полуостров и с отделянето му от сушата крепостта се озовала под вода.

Подводните проучвания около острова са част археологическите изследвания, които започнаха миналата година около Созопол. Миналата година бе намерено ямно светилище от късноантичната епоха и средновековен манастир.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати