Сивият човек от Бен Макдуи – между митологията и кошмарите

Сивият човек от Бен Макдуи – между митологията и кошмарите
Снимка: monstrumathenaeum.org

Големият сив човек от Бен Макдуи, или просто Грейман, е името, дадено на същество, за което се казва, че живее в Бен Макдуи, втората най-висока планина в Шотландия. Историите за мистериозния вид се появяват за първи път през 1791 г., а най-известната е записана през 1925 г. от високо уважаван учен и алпинист, който изкачвал Бен Макдуи през 1891 г.

Грейман често е описван като висок 3 м, с много дълги ръце и крака, маймуноподобна глава, покрита с къса коса. Съществото понякога е сравнявано с Йети от Хималаите или Голямата стъпка от Северна Америка. Разликата идва от това, че много от предполагаемите свидетели, които са се сблъскали с него, не го описват като същество от физическия свят, а като паранормално явление, призрак.

Общото между всички свидетели е, че ясно описват събудения в тях невъобразим ужас, изпитан още преди да са видели или да са се изправили пред Сивия човек.

Най-ранните известни сведения за предполагаемото същество датират от 1791 г. и идват от поета Джеймс Хог. Той разказал, че докато пасял овцете си по тучните планински поляни на Бен Макдуи, видял създанието.

Хог разказал, че видял гигантски чернокож, висок най-малко три метра мъж, с огромни зъби и очи. Появил се съвсем близо до него, но не успял да направи нищо, защото бил безпомощен, скован от ужас. Можел само да го гледа и да чака да умре.

Ужасен от видяното, Хог избягал вкъщи и се върнал на следващия ден, за да събере овцете си. Съществото се върнало и този път. Хог решил да проведе експеримент, като свалил шапката си. Видял, че съществото прави същото. Така заключил, че това е собствената му сянка в мъглата, която толкова го ужасила предния ден.

Сивият човек от Бен Макдуи – между митологията и кошмарите
Снимка: themindunleashed.com

Въпреки това историята за звяра не отшумяла, а останала в съзнанието на много британци. Тя получила нов живот, когато уважаваният учен Дж. Норман Коли, професор по органична химия и алпинист, разказал за срещата си с ужасяващото създание.

Докато се катерил в планините, той чул зад себе си стъпки. Усещал, че са много по-големи от неговите. Въпреки че няколко пъти се обръщал, не видял нищо. Когато решил да продължи, видял на половин метър пред себе си две огромни светещи червени очи. Съществото било огромно и се навело да го разгледа. Ученият бил напълно скован от ужас. Страхът се носел из въздуха около него, защото самата природа била притихнала. Коли не помнел как и кога се е прибрал, но ужасът останал още дълго в него.

Има много теории за същността на Сивия човек. Според криптозоолозите това същество може да бъде причислено към криптидите и е вероятно е вид примат. Други смятат, че Сивият човек не е реално същество, а някакъв вид енергия, която човек усеща като присъствие горе в планината. Любителите на паранормалното смятат, че става дума за дух, който броди в планините Бен Макдуи.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати