Ужасяващата мистерия на прохода Дятлов

Ужасяващата мистерия на прохода Дятлов

Има истории, обвити в мистерия, които будят въображенията на хиляди хора по света. Случаят с изчезналите скиори в прохода Дятлов в планината Урал, Русия не е такъв. Дори и трохите, разгадани от него до днес, будят само и единствено чист ужас.

В далечната 1959 година, на първи февруари, деветима руски скиори отиват да се спусакт по полегатите скатове на мощната планина Урал. Никой от тях повече не се завръща.

Всичко изглеждало като перфектната ваканция за запалените скиори. За това може да съдим по малкото жизнерадостни снимки, оцелели до днес и направени в деня, преди да тръгнат към планините.

Вечерта те си направили лагер на един планински склон, но нещо катастрофално се случило. Никой повече не ги видял сред живите.

Чак на 26 февруари спасителният екип открил изоставената палатка на туристите, която бяла зверски разкъсана отвътре. Около района имало отпечатъци, останали от групата, някои от чорапи, други с една обувка, някои боси, всички продължавали до началото на близката гора.

Точно там били намерени първите две тела, без обувки и носещи само бельо. Те имали признаци на смърт от хипотермия, но тъй като били открити цели двадесет дни след смъртта, лекарите не били убедени.

Истинският ужас дошъл, след като били открити останалите тела. Едното от тях било убито с тъп предмет. Другото имало по себе си изгаряния от трета степен. Третият скиор повръщал кръв непосредствено преди смъртта си, а лицето му било замръзнало в смъртна маска на чист ужас. Последното тяло било открито най-навътре в гората, като липсвал езикът.

Ужасяващата мистерия на прохода Дятлов

Най-странното и предизвикващо най-много заплетени теории, коя от коя по-невероятна, бил фактът, че всички дрехи на скиорите били силно радиоактивни.

Стотици са теориите по случая, но никоя не е категорично доказана и до днес. Сред тях са тайни опити на КГБ, свръхдоза непознат наркотик, НЛО, гравитационна аномалия и дори руската версия на Йети.

Наскоро документален режисьор представи теория, включваща ужасяващ, но реален феномен, наречен инфразвук, при който вятърът взаимодейства с топографията, за да създаде едва чута шумотевица, която все пак може да предизвика силни чувства на гадене, паника, ужас, студени тръпки, повишена сърдечна честота и затруднено дишане.

Каквато и да е причината за смъртта на деветимата скиори, явно неслучайно местното население, живеещо под източните слонове на планината Урал, я нарича Планините на смъртта.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати