Уникална антична гробница бе открита в центъра на София

Уникална антична гробница бе открита в центъра на София

Късноантична гробница със стенописи е била открита при ремонта на улица Московска в София. Според археолозите гробницата е от края на IV и началото на V век, но прочуването ѝ все още не е завършило.

Археологическите проучвания около църквата Света Неделя са в края си. Те са финансирани от Столична община и се провеждат вече 4-та година.

До момента са намерени около 3000 сребърни модели, които се съхраняват в Музея на историята в София. Сред откритията са и златни накити, съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Екипът от археолози е ръководен от доктор Веселка Кацарова, а най-голямото им откритие е античната гробница. Разкритите структури показват, че размерите на сградата надхвърля 50 метра.

Уникална антична гробница бе открита в центъра на София

В района са открити предимно монети, глинени съдове, лампи и бижута, някои от които златни.

Предстои разработването на архитектурния проект за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки, твърди Фандъкова. По думите ѝ археологическите находки могат да са атрактивна атракция за туристите.

През последните години Столична община последователно инвестира в разкриването и запазването на богатото културно-историческо наследство на София. Тази година продължава разкриването на ранното неолитно селище Слатина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати