Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Гробница на тракийски владетел бе открита край Пловдив

Гробница на тракийски владетел бе открита край Пловдив

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Гробница край село Маноле
Снимка: Видео/NOVA
Гробница край село Манолеб

Гробница от средата на 3 век е била открита на могилата Малтеле край пловдивското село Маноле. Размерите на гробницата са изненадали археолозите, споделя доктор Костадин Кисьов от археологическия музей в Пловдив.

Тя е с дълбочина от 5 метра и е била разположена на върха на могилата. Размерите ѝ са 7 на 7 метра, а според геофизичните измервания височината ѝ достига до 5 метра, предава Българското национално радио.

В района на Пловдив до момента не е откривана гробница от подобен тип. Изградена е от правоъгълни тухли, а в ъглите – от ломени камъни, напоени с бял хоросан.

Подобна форма и конструкция напомня на императорските гробници. Преди няколко години съоръжение с подобни размери бе открито в древноримския град Виминациум, разполагащ се на територията на днешна Сърбия.

Предполагаше се, че в тази гробница е погребан император Марк Аврелий Карин, който е властвал над територията между 283 и 285 година.

Но доктор Кисьов смята, че гробницата край Пловдив не е на император. Най-вероятно в нея е погребан тракийски аристократ, свързан с управлението на Филипопол.

Гробницата е намерена в много лошо състояние. Разрушена е от иманяри, а откритите артефакти са оскъдни. Разкопките на мястото продължават, а археолозите се надяват, че гробната камера е останала непокътната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати