Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Интересни Факти»Откриха най-стария хляб в света! Няма да повярвате кога е направен

Откриха най-стария хляб в света! Няма да повярвате кога е направен

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252

Уникално откритие хвърли повече светлина върху развитието на човешката цивилизация. Учени откриха овъглени частици от хляб, датиращи отпреди близо 14 500 години, предават западни издания. Находката е намерена в Йордания и според археолозите е изключително вълнуваща.

Както знаем хлябът е една от основните храни, присъстваща в човешкото меню. Интересно обаче е, че човеците приготвят изделието много преди да започнат да се занимават активно със земеделие.

Изследванията показват, че останките са от тестено изделие, напомнящо пита. То обаче не е направено от култивирана пшеница, а от зърната на диви растения, сред които лимец, ечемик и други.

Досега учените смятаха, че хлябът се появява в бита на хората покрай зараждането на фермерството. Новото откритие обаче може да показва, че именно покрай правенето на хляб от диви растения хората са започнали да стопанисват сами определени култури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати