Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Тайнствен храм се разкри в мексиканска пирамида след земетресение

Тайнствен храм се разкри в мексиканска пирамида след земетресение

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252

Земетресението, ударило Мексико през 2017 година, насочи учени към нова любопитна находка. Опустошителното бедствие, сполетяло страната миналата есен, откри пред археолозите части от антично светилище, скрито във вътрешността на пирамида от стария ацтекски град Теопансолко.

Смята се, че храмът е бил издигнат като ритуал за почитане на Тлалок. Той е бил бог на плодородието, изобилието и водата, който е заемал важна роля в религиозните обреди на ацтеките.

Останките от уникалната находка учените забелязали след мощното земетресение, ударило централните части на Мексико и отнело живота на близо 370 души.

При бедствието се изменила структурата на пирамидата, а когато по-късно специалисти я изследвали с модерна техника, открили, че в нея има неизучавана находка.

Това бил храм, посветен на Тлалок, който според учените в миналото е бил висок поне шест метра. Освен останките от светилището те открили още парчета от керамични съдове и други предмети, използвани при възпроизвеждането на религиозни ритуали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати