Спят по 20 мин на ден и ги наричат най-щастливото племе на планетата

1 от 5 Снимки
Племето Пираха
Снимка: cliografia.com
Племето Пираха

Племето Пираха, живеещи е амазонската дъждовна гора на Бразилия, се наричат най-щастливото племе на планетата. Те не познават календара, не помнят дати и са ограничили мисленето си до тук и сега.

Стремят се да спят за около 20 минути на ден, тъй като вярват, че това е губете на ценно време. Хранят се не повече от 2 пъти на ден, като не се запасяват, а каквото уловят и сготвят, го хапват веднага.

Връзките, които поддържат помежду си, също са простички. Те могат да бъдат нечий деца, родители, братя и сестри. Няма лидери, никой не ги управлява, а престъпления липсват, понеже никой не притежава лична собственост.

Езикът им също е доста елементарен. Нямат мечти за бъдещето и затова не се тревожат за нищо. Бързо забравят миналото и затова не изпитват никакви разочарования. Малките си играят с кучетата и природата.

Културата на този живот е заинтересувала американският езиковед и мисионер Дан Евърет, който е живял 7 години с индианците пираха. За това време е забелязал, че индианците не отделят никакво време за празни приказки.

Пираха са концентрирани само върху настоящето и това е предопределило езика им. При тях няма множествено и единствено число, липсват и бъдеще и минало време.

Животът им е скромен, но заедно с това и суров. И джунглата не те са спасени от смъртта и болката да загубят човек, когото са обичали. Всяко по-сериозно заболяване при тях завършва фатално, тъй като липсва медицинско обслужване.

Но в сравнение с хората от цивилизацията, изпитват по-малко страх и не показват признаци на депресия, умора и паник атаки.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0

Коментари

Водещи от категорията