Дъщерята на Химлер работила за немското разузнаване след войната

Дъщерята на Химлер работила за немското разузнаване след войната

Дъщерята на Хайнрих Химлер, който е отговорен за избиването на 6 милиона евреи, е работела за немското разузнаване след Втората световна война. Тя никога не се е отричала от баща си и нацизма.

През 60-те години на миналия век Гудрун Химлер започва работа за Германското външно разузнаване. Назначават я във Федералната разузнавателна служба, която по това време толерирала нацистите.

БНД потвърждава, че Гудрун е била член на БНД за няколко години до 1963 година под фалшиво име. Времето на нейното напускане съвпадна с начало на промяна в разбирането и отношението към сътрудниците, които са били свързани с нацистите, каза шефът на историческия отдел на БНД Бодо Хехелхамер.

През последните години архивите на германските разузнавателни служби показаха, че в миналото са давали убежище на поддръжници на нацисткия режим. В края на Втората световна война част от нацистите били съдени за престъпления срещу човечеството, но техни близки с открити нацистки виждания, успявали да се измъкнат.

Когато Гудрун Химлер е работила за немското разузнаване, отделът е ръководен от Райнхард Гелен, командир на разузнавателна акция в Западна Германия през 1968 година.

Дъщерята на Химлер вече не е между живите и е трудно да се правят категорични изводи за нейната работа.

Подобно разкритие обаче показва, че нацисткото минало на Германия далеч не приключва с неговото самоубийство. В началото на XXI век в страната се появиха срещи крайнодясна група, наречена Националсоциалистически нелегални, която уби осем турци, грък и германска полицайка.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари