Тя е първата жена, осъдена на смърт заради жестокостта си

Тя е първата жена, осъдена на смърт заради жестокостта си

Години наред Велма Барфийлд се криела зад фасадата на любяща майка и набожна баба, докато не станало ясно, че тя е един от най-опасните серийни убийци. Наричат я Черната вдовица, защото отравяла безнаказано съпрузите си, възрастните хора, поверени на нейните грижи и дори собствена си майка.

Велма е първата жена в САЩ, която е осъдена на смърт чрез летална инжекция.

Жестокостта ѝ е разкрита, след като правят аутопсия на последния ѝ партньор Стюарт Тейлър. Двамата живеели на семейни начала. Той знаел, че в характера на Велма има известни противоречия, знаел, че е задържана от полицията за фалшификация, но вярвал, че въпреки всичко е набожна евангелистка.

Присъствали на проповед, когато на Стюарт ми прилошало. Помислил, че е ял нещо развалено и отишъл да помогне в колата. Но състоянието му се влошавало и Велма го откарала у дома. Повикала лекарите, които първоначално помислили, че става въпрос за симптоми на грип.

Настанявайки го в болница, обаче се оказало, че никое лекарство не подобява здравето му. Лекуван е и за грип и за гастрит, но не се подобрявал и накрая починал. Неговите деца настояли за аутопсия и така станало ясно, че баща им е бил тровен системно от неговата любима.

Това дало начало на мащабно разследване срещу Велма Барфийлд, от което става ясно, че тя не убива за първи път.

Велма е била първото от 9 деца на фермера Мътфи Бълард и неговата съпруга-домакиня Лили. Те живеели в провинцията в дървена къща без електричество и канализация. Семейството се занимавало с отглеждане на памук и тютюн, а с Голямата депресия ставало все по-трудно да изкарват прехраната си.

Велма често била била с бита с колана от баща си. С майка си също не била особено близка, тъй като не харесвала подчинената ѝ роля. Когато тръгнала на училище, станала обект на присмех заради износените си дрехи и скромния обяд. Тогава започнала да краде.

В едно от интервютата си Велма обвинила баща си, че я е изнасилил, когато е била ученичка. Но нейните братя казали, че най-вероятно лъже.

На 17-годишна възраст Велма се омъжва за своя съученик Томас Бърк. Скандалите им били ежедневие, той се напивал всеки ден, но въпреки това останали заедно и отглеждали двете си деца до инцидент, при който домът на семейството се подпалва, а Томас умира в пожара.

Скоро след смъртта на Томас Велма се омъжва повторно за вдовеца Дженингс Барфийлд. Той вече бил пенсионер със сериозни здравословни проблеми. Умира малко след като сключват брак и Велма остава без цент. Принудена е да издава фалшиви чекове, за да плаща сметките си, но е осъдена и изпратена в затвора за 6 месеца.

Когато излиза на свобода, си намира работа в дома за възрастни хора. Между нея и Доли Едуардс – жената, за която се грижела, се появило напрежение. Доли казвала по неособено мил начин, че Велма не изпълнява задълженията си, а Велма я обвинявала в капризност.

Скандалите им продължили, докато Доли не се разболяла мистериозно и не починала. Дошлите на погребението ѝ били изплашени от нейния вид, тъй като само преди дни тя изглеждала съвсем здрава.

А Велма започнала да се грижи за двойка възрастни фермери. В началото отношенията им вървели отлично, но след това скандалите отново започнали. След скандалите започнали и здравословните неразположения на двойката, водели до бавната им смърт. Лекарите обаче решили, че става въпрос за някакъв вирус и не задълбали случая.

Но когато поредният човек, за когото се грижела, бил погребан, се появяват съмнения за нейните грижи. Разследващите стигат и до теорията, че Велма е отровила своята майка, с която била в обтегнати отношения.

Тя отричала престъпленията, но доказателствата били убедителни - всеки, който е имал някакъв конфликт с нея, умирал и затова е наказана със смъртна присъда.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати