Насилник ли е бил Егон Шиле? Историята спори по въпроса

Насилник ли е бил Егон Шиле? Историята спори по въпроса

Еротичните рисунки на Егон Шиле са смущаващи за много хора, а голите сцени са скандални и по негово време, и сега. Но най-шокиращото при художника са връзките му с жените, като още не е съвсем сигурно дали не е бил изнасилвач.

Тази година се навършват 100 години от неговата смърт, а съмненията за сексуален тормоз все още се свързват с неговите творби.

През 1912 година изкуството му е определено като обществена неморалност, тъй като показва жените в брутално разголена светлина, каквато не била позната за порядките по това време в Австрия.

Това задължително повдига и въпроса до колко е уважавал моделите си, щом ги показва в толкова грозна светлина. Но репутацията му на насилник спрямо нежния пол не се дължи само на картините.

Една вечер художникът и неговата любовница Уоли Нойзъл пътуват от Виена до провинциалния град Нойленгахбах. Колата им е спряна от тинейджърка, която казала, че е избягала от дома си и помолила двойката да ги закара при баба им.

Но когато се върнали във Виена, разказът на момичето бил различен. Тя споделя пред баща си, че Шиле я е отвлякъл и изнасилил и повдигат обвинения срещу него. Конкретни доказателства обаче не се появяват и Егон Шиле е осъден на 24 дни дни затвор за неморално поведение.

В крайна сметка обвиненията на тинейджърката не били причина за изпращането му в затвор, а неговите творби. Когато полицията претърсила квартирата му, намерила шокиращите рисунки и така се стигнало до ново обвинение – неморалност.

Насилник ли е бил Егон Шиле? Историята спори по въпроса
Снимка: leopoldmuseum.org

Връзката му с Уоли Нойзъл също била на границата на закона, понеже тя била непълнолетна. Трябвало е да ги арестуват, но понеже Уоли била проститутка, а подобно партньорство се приемало от властите, до сериозна присъда не се стига.

Не е изненадващо и, че малко преди 25-годишния си рожден ден, той отхвърля Уоли, за да се отдаде на по-подходящ буржоазен, брачен партньор - Едит Хармс.

Според експертите по изкуство обаче е погрешно да се сипят обвинения срещу Шиле за сексуален тормоз. Възгледите преди 100 години били различни, а и той използвал женското тяло, за да подчертае личните си възприятия за красота, а не да обижда.

Шиле рисува в почти вертикален изглед, за да създаде по-дълбоко усещане за пространство. Често е искал моделът му да лежи върху матрак, а той се качвал на стол или стълба, за да рисува, гледайки отгоре.

Рейтинг

3
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 1

Коментари

Водещи от категорията