Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Китай»Китайският император, който построи езеро от вино и гора от месо

Китайският император, който построи езеро от вино и гора от месо

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Китай

Китайският император Джоу Син е бил човек, който знаел как да се отпуска или поне според митовете. Някои истории казват, че си е построил цяло езеро, пълно с вино, и гора от месо.

Но много изследователи смятат, че това са фантастични разкази, а месото и езерото са метафори за управлението на императора.

Според китайската митология се простирало на около 2 километра във всяка една посока. То е било достатъчно голямо за плаване с кану. Но историците казват, че най-вероятно тези разкази са силни преувеличени и едва ли е било езеро, а по-скоро фонтан, разположен в градините на императорския дворец.

В митовете за император Джоу Син се казвало също, че той бил голям чревоугодник и докато се разхождал, обичал да хапва. Плодовете обаче не разпалвали апетита му, а месото. Затова наредил създаването на гора с дървета от парченца пилешко, свинско и дебели шишчета, които да висят от клоните.

Мястото е било истински дворец на удоволствията и редовно се организирали празненства, като по правило гостите трябвало да пристигнат голи.

Но за сметка на това не бил особено благоразположен към народи си, а според китайските историци отговорна за това е била неговата съпруга Джаджи. Той бил толкова обсебен от нея и с голямо желание да я впечатли, че забравил дълга, който поел.

Някои митове казват, че Джаджи била демон, изпълзял от змийската яма на непокорните. За народа тя била зъл дух, който обричал империята на разруха.

Императорът бил толкова опиянен от любовта и удоволствията, че останал сляп за съперниците и заговорите за неговото сваляне. Джоу Син мислел само как да се забавлява, а това отслабило военната сила на империята и тя станала уязвима за атаки.

Шпионите в двореца дали тази информация на владетеля на съседната територия – крал Ву, и той решил да се възползва от разсеяността на краля. Знаело се, че император Син няма да очаква нападение, докато е край езерото си с вино и затова засадата била устроена точно на това място.

Както всеки ден императорът се разхождал край любимото си езеро, докато хапва и пийва, когато изненадващо го нападнали група войници и го убили.

Според изследователите историята най-вероятно е измислена. Но със сигурност се знае, че император Джоу Син е бил сред най-корумпираните владетели в китайската история, а в разказа виното и месото символизират неговата подкупност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати