Ето какъв е бил обликът на Антарктида, преди да се покрие с лед

Ето какъв е бил обликът на Антарктида, преди да се покрие с лед

Антарктида не винаги е била леденото поле, каквото познаваме днес. Ново откритие показва, че в миналото на континента е имало три планински вериги и богата растителност.

Откритието е направено учени към Нортумбрийския университет в Нюкасъл, Великобритания. Тяхното откритие бе определено като едно от най-важните геологически открития в историята на Земята, съобщи Science alert.

Установено е, че под леда има три планински вериги, а между тях се разпростирали обширни долини. Предполага се и че тези места били населени, тъй като условията са предразполагали към развиване на различни форми на живот.

Дължината на най-голямата планинска верига е достигала впечатляващите 350 километра, а ширината ѝ – 32 километра. Години наред ледовете са криели тази част от историята на южния континент, но засиленото топене на ледената шапка е улеснило учените.

Ето какъв е бил обликът на Антарктида, преди да се покрие с лед

Топенето на ледовете обаче създава опасност от изтъняване на леда, което може да доведе до по-големи вълни в океана. Планинските вериги може да ускорят скоростта на придвижване на леда към океана.

Проучването на учените от Великобритания е част от проекта Polar Gap на Европейската космическа агенция. В него са използвани съвременни радари за проникване под ледовете.

Сега вече е ясно за опасността нивото на Световния океан да се повиши доста по-бързо от прогнозите заради ускоряването на топенето на леда в Антарктида.

Рейтинг

3
Общо 4 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари