Уилям Сидис – неразбраният гений, който умря в самота

Уилям Сидис – неразбраният гений, който умря в самота
Снимка: deborahnormansoprano.com

Американецът Уилям Сидис е бил истинско дете чудо. Можел е да чете на 18-месечна възраст, а на 11 години е бил студент от Харвард, но липсата му на социални умения се оказва пагубна за неговия интелект.

Уилям е бил потомък на евреи, емигрирали от Русия в САЩ. Роден е на 1 април 1898 година в Ню Йорк. Баща му е преподавал психология в Харвард и е бил един от известните за времето си терапевти отвъд океана.

Майка му е завършила Бостънския университет, но се отказва от кариера, за да се грижи за семейството си. Родителите се концентрирали върху задачата да превърнат сина си в гений, като в последствие били критикувани за методите си на възпитание.

На 8 години Уилям довършвал 4-та си книга. Коефициентът му на интелигентност бил между 200 и 300, което е най-високото IQ в историята на тези тестове.

На 11 години сбъдва мечтата на родителите си и става първото дете, което учи в Харвард. Усиленото залягане над учебниците обаче се отразило негативно в много други сфери. През целия си живот Сидис страдал от нервни сривове.

Липсата на нормално детство го превръща в истински отшелник. Макар че говорел 40 езика, не можел да проведе един личен разговор.

Уилям Сидис – неразбраният гений, който умря в самота
Снимка: deborahnormansoprano.com

В научен план обаче постиженията му били впечатляващи. Оставил значителни трудове в областта на психологията, американската история и космология. Под псевдонима Франк Фалупа написал трактат, с който да се увеличи капацитетът на пътническите влакове. За тази своя идея получава патент през 1930 година.

Научната му кариера обаче е прекратена, след като като юноша се включва в демонстрация по повод 1 май. Осъден е на 18 месеца затвор и отстранен от Юридическият факултет в Харвард.

В съда обявява, че е социалист, а родителите му решили, че страда от психическо заболяване и го изпратили в психиатрична клиника. Пресата също се заинтригувала от любопитната му история, но започнали да пишат какви ли не измислици за него, което влошило психическото му състояние.

След престоя в санаториум, някогашният гений започва работа като счетоводител. Но журналистите не го оставили на спокойствие и до смъртта си е съдел вестници, които публикували лъжи за живота му.

Уилям Сидис умира от вътрешномозъчен кръвоизлив на 46-годишна възраст в Бостън, забравен от колегите си и самотен.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати