Това са били големите музи на гения Пабло Пикасо

1 от 7 Снимки
Това са били големите музи на гения Пабло Пикасо
Снимка: dama.bg

1. Фернанда Оливие


Фернанда е била първата голяма любов на Пикасо. Двамата се запознават в Париж през 1904 година. По това време тя е омъжена, но нищо не ѝ пречи да върти любов с художника. Той рисува около 70 нейни портрета, като ѝ забранява да позира на негови колеги. Фернанда обаче също била доста ревнива. Това провокира множество скандали между двамата и в крайна сметка Пикасо я изоставя.

За Пикасо неговите съвременници са казвали, че сменя жените си, както сменя и стиловете си на рисуване. Той е бил истински магнит за противоположния пол, а големите си музи е увековечил в своите творби.

Жените и изкуството са били големите слабости на Пабло Пикасо. Но неговата арогантност и прословута мания за величие се отразявали на отношенията с противоположния пол.

Според неговите биографии жените можели да се разпределят в две категории – богини и изтривалки, а инстинктите му подсказвали как да стои далеч от изтривалките.

Но въпреки че ги величаел, повечето от неговите богини стигали до лудост и самоубийство следа раздялата си гения.

Официално Пикасо има два брака – с Олга и Жаклин, но на нито една от партньорките си не е бил верен. Кои са били тези музи, които са повлияли на творчеството му, а той – на съдбите им, може да видите в нашата галерия.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари