Изумително! Учени вадят странен кораб от Хеопсовата пирамида

Хеопсовата пирамида

Извадиха странно съкровище в Сахара. Под самата Хеопсова пирамида бе открит кораб.

Да намериш останки от древен кораб в сърцето на изгарящите пясъци на пустинята, е меко казано странно. Въпреки това именно това съкровище бе извадено изпод Хеопсовате пирамида.

Археолозите са повече от изумени. Те не са очаквали да открият дълбоко погребан древен кораб насред изгарящите пясъци на Сахара. Именно там и до днес се провежда странна операция. Археолозите се опитват да извадят изненадващото съкровище от недрата на Голямата пирамида в Гиза парче по парче.

За да бъде запазен древният кораб, до Голямата пирамида е изградена уникална лаборатория. В нея разнороден екип от учени се опитва да извади през огромните каменни блокове кораб, погребан там преди близо 5000 години.

За използването на останките се използва нова японска технология. Макар и модерна, тя не може да ускори процеса. Ваденето става бавно и деликатно. Изваждането само на една дъска може да отнеме да седмица.

Това е вторият от двата кораба, погребани до гробницата на Фараона. Всеки от тях е разглобен на над 1000 части, преди да бъде положен там.

Голямата пирамида в Гиза

Интересното е, че след като са разглобили прецизно плавателните средства, древните строители да осигурили подробни инструкции за това как да бъдат сглобени.

Предполага се, че те са предназначени да пренесат душата на Фараона и жена му до отвъдния свят.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати