Истината за края на света е кодирана в базиликата на Свети Павел в Рим

Базиликата Свети Павел в Рим
Снимка: akacatholic.com

Базиликата на Свети Павел се издига във Вечния град вече две хилядолетия. С тази християнска светиня е свързана една от най-големите тайни на католическата църква. В детайлите на интериора ѝ е вплетена истината за края на света.

Базиликата на Свети Павел в Рим е една от главните църкви на католицизма. За времето, в което съществува, тя е преминала през много неща. Тя е пострадала при земетресения, веднъж е изгаряла до основи, поразявана е от мълния и е ограбвана от завоеватели. Наистина е чудно, че тази християнска реликва все още е запазена в първоначалния си вид.

Интериорът на базиликата от самото ѝ начало до днес се украсява от колекция от папски портрети. Именно с тях е свързана мистериозна легенда.

Както при много църкви, и в базиликата Свети Павел в една линия под прозорците са разположени ниши за големи кръгли мозайки, на които са направени мозаечни изображения на всички папи. Традицията се заражда през V век, когато портретите били стенописи. За съжаление всички те изгарят при пожар през 1823 г.

Базиликата Свети Павел в Рим
Снимка: akacatholic.com

След като портретите са възстановени, те започват да се правят само и единствено от мозайка. Ако случайно данните за външността на някой папа били изгубени, италианският художник Филипо Агрикола измислял портрета му.

Традицията с папските портрети крие страховита тайна. Проблемът идва от крайния брой нишите за портрети. Легендата казва, че когато нишите свършат и умре последният папа, ще настъпи Краят на света.

Базиликата Свети Павел в Рим
Снимка: wikimedia.org

Днес до портрета на папа Франциск има само шест празни ниши. Ако следващите папи управляват дълго време, както например Пий IX, който стои начело на Римската църква в продължение на 31 години, светът може да си отдъхне - поне за кратко. Лошото е, че нишите може да се запълнят както през VII век, когато шестима папи управляват малко повече от четири години.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати