Легендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младостта

Легендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младостта
Снимка: wikipedia.org

Фонтанът на младостта се търсел още от Древността, но когато Христофор Колумб открил Америка този мит става още по-силен. В търсенето на чудеса участвал и испанецът Хуан Полсе де Леон, чиято най-голяма цел е била откриването на вълшебния фонтан.

Леон бил войник и след приключването на войната срещу маврите се включил във втората експедиция на Христофор Колумб през 1493 година.

Той се установява на територията на днешната Доминиканска република и надеждата му била да основе първата колония там. Усилията му дават резултат и през 1504 година е обявен за губернатор на тази област от испанския крал.

Жени се и му се раждат 3 деца, но слуховете, че е заобиколен от заровено злато, но му позволяват да се отдаде на спокоен семеен живот. Говорело се, че на съседния остров Пуерто Рико има златни находища и испанецът решил да предприеме експедиция до дома.

Получава одобрение от испанската корона и заедно със семейството си се премества в селището Испаньола. Използвал е голям брой роби, а разпространените болести сред местното население се оказали катастрофални за тях.

Но крал Фернандо II финансирал усилията му не само заради обещанията за злато, а и защото според легендите в този район се намира тайнственият фонтан на младостта.

На Хуан Полсе де Леон му било обещано, че ще се превърне в губернатор на всяка земя, на която стъпи, ако успее да открие фонтана на младостта.

Легендарната експедиция за търсенето на Фонтана на младостта

Очакванията, че той е в Пурто Рико останали излъгани и затова Леон предприел по-голяма експедиция, обхващаща 3 кораба и 200 души. Заедно те стигат до източния бряг на днешна Флорида. Понеже испанците пристигнали на празника на цветята, нарекли щата Флорида, което означава цветен.

Но освен враждебно настроено индианско племе, Леон не открива друго. Затова се връща в Пуерто Рика, където царял истински хаос. Место племе било нападнало колонията и разрушило всичко, като семейството му едва успяло да се спаси.

През февруари 1521 година той предприема втора експедиция до Флорида. Този път акустира на западния бряг, но отново не среща топло отношение от индианците. Улучен е със стрела с отрова и тръгва към Куба, за да се лекува. Животът му обаче не е спасен и умира няколко месеца след повторното търсене на вечната младост.

Някои историци обаче смятат, че фонтанът на младостта изобщо не е бил включен в плановете му. Хуан е бил доста практичен човек и вероярно е използва суетата на аристократите, за да финансира личните си цели.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати