Вижте кои са Дахомейските амазонки - най-зловещите жени в историята

Вижте кои са Дахомейските амазонки - най-зловещите жени в историята
Снимка: messynessychic.com

Група жени, охраняващи южната част на Сахара, десетилетия наред са всявали ужас в своите врагове. Те се наричали Майките на народа, а в историята са останали като Дахомейските амазонки.

Тези жени са предизвквали истински ужас у европейските колонизатори. Смятани са за част от войската на кралство Дахомей, днешна република Бенин, и оттам идва името им.

Амазонките били известни и с липсата на милост към враговете си. За тях всяко сражение трябвало да завърши със смърт и затова обезглавявали противниците си.

В края на тяхното съществуване войската им съставяла около 25 000 души. Последната амазонка-воин от това племе умира през 1979 година в отдалечено село на старото кралство Дахомей.

Изследователите предполагат, че историята на Дахомейските амазонки е започнала през 17 век, като корпусът в началото е служел единствено за лов на слонове. Жените обаче успели да впечатлят краля със своята ловкост и не след дълго се превърнали в негови телохранители.

Само на Дахомейските амазонки било разрешено да остават навън след залез слънце.

Вижте кои са Дахомейските амазонки - най-зловещите жени в историята
Снимка: messynessychic.com

В началото на 19 век обаче те се превръщат във функциониращи войници. Били избрани най-силните, здрави и смели жени, които преминавали военна подготовка и се превръщали в истински бойни машини.

Амазонките били бързи, безжалостни и способни да издържат на болка. Те се сражавали до смърт и можели да оцелеят 10 дни в джунглата, въоръжени само с едно мачете.

Като воини на крала обаче те нямали право да се омъжват и да раждат деца. Смятало се, че те са в официален брак с краля и по време на службата си давали обет за целомъдрие. Ако някоя от амазонките била хваната с мъж, я чакало смърт.

Те обричали живота си на дахомейското общество, но за сметка на това можели да зает ръководни постове, власт и влияние.

Виж повече

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари