Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Праисторически хора и животни»Истината за неандерталеца и огромния му нос

Истината за неандерталеца и огромния му нос

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Еволюция

Неандерталецът е имал огромен нос. Учените най-после откриха причината за огромните размери на обонятелния орган на предшественика ни.

Голям нос с широки ноздри – така се представят всички наши предци на изображения и възстанови. Образът е напълно правдоподобен. Носът на неандерталеца е служил да затопли и да овлажни по-добре студения и сух въздух, който дишал.

Морфологичните особености на неандерталеца /освен голям нос/ включват широко и плоско лице, както и изпъкнали челюсти. От години в научните среди те предизвикват дебати и спорове.

За да намерят обяснение за външните белези на предците ни, учените са използвали триизмерни модели на черепи от неандерталци, Хомо сапиенс и предполагаемия общ техен прародител Хомо хайделбергенсис.

Международният екип от учени е открил отделни еволюции на дихателния апарат.

На базата на движението на флуидите е заключено, че неандерталецът и Хомо сапиенс затопляли и овлажнявали по-добре въздуха отколкото Хомо хайделбергенсис. Това навежда на мисълта, че неандерталецът и Хомо сапиенс са еволюирали, за да имат по-голяма резистентност към студения и/или сух климат.

В допълнение ноздрите на неандерталеца му позволявали да вдишва значително повече въздух в сравнение с неговите братовчеди. Това се дължи на по-големите му енергийни нужди заради набитата му фигура и ловуването му.

В ежедневието си един неандерталец се нуждаел от 4480 калории, за да оцелее през зимата в Европа. За сравнение днес човекът днес се нуждае от около 2500 калории дневно. И доста по-малко вдишвания. Ето защо ние можем да си позволим малки и симпатични нослета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати