Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Библията»Ето как е изглеждал в действителност Исус

Ето как е изглеждал в действителност Исус

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Исус

От няколко години насам учените доказват, че Исус Христос не е изглеждал така, както го описват иконите. Образът на дългокосия синеок мъж с къдрици е измислен, а според нова книга, посветен на Месията, той вероятно е имал сериозни недъзи.

Западното изкуство се е стараело да усъвършенства образа на Христос и затова го е представяли като неземно красив. Но този лик е исторически недостоен, твърди британския професор Джоан Тейлър.

В новата си книга Как е изглеждал Исус той представя теория, според която назаретянинът далеч не е изглеждал така добре. Въз основа на исторически документи Тейлър е стигнал до заключението, че в действителност Христос е бил нисък, набит и тъмен мъж.

Библията не дава точно описание на неговата външност за разлика от други личности като Моисей и Давид, които са описани с подробности.

Единственото физическо описание на Исус е направено в книгата на пророк Исая и гласи: Не притежаваше нито красота, нито величественост, но в него имаше нещо, което ни подсказваше, че трябва да го следваме.

Според антропологията Исус е бил висок между 1.60 и 1.65 метра, бил е и дърводелец, заради което вероятно е бил и мускулест. Кожата му е била маслиново кафява, косата – черна, а очите му са били кафяви.

Исус е приличал повече на човек от Близкия Изток, а не на западноевропеец, категоричен е Тейлър.

Но освен че не е бил толкова красив, се предполага, че Исус е имал и недъзи. Това е било характерно за повечето дърводелци, тъй като средствата за безопасност не съществували и често се случвало да си счупят пръстите или ръцете, които в последствие не зараствали правилно, или пък да накуцват.

Това становище е само част от научната теория, че Христос не е бледолик и синеок, както повечето хора го възприемат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати