Половин век от смъртта на Гагарин, но мистерията със смъртта му остава

Юрий Гагарин
Снимка: Reuters

Юрий Гагарин умира в самолет заради лоши атмосферни условия. Или поне така се твърди. Днес, 50 години след смъртта на първия космонавт, теориите около случилото се не спират да разбунват духовете.

Кончината на първия човек в Космоса остава държавна тайна, покрита с мистерия. В сутрешните часове на 27 март 1968 г. Юрий Гагарин се подготвя за тренировъчен полет със своя самолет Миг-15 на летище Чакаловски близо до Москва. Той и колегата му Владимир Аксьонов преминават пред едни и същи прегледи, слушат една и съща прогноза. Владимир трябва да излети час след Гагарин, но това така и не се случва.

След обявяването, че Гагарин и вторият му пилот Владимир Серьогин се завръщат в базата, никой от тях не отговаря на радио връзката. Хеликоптерите, които отиват да ги търсят, скоро съобщават, че са открили отломки от самолета на 65 км от летището. Тялото на Юрий Гагарин е открито на следващия ден.

За пръв път в историята на СССР е обявен ден на траур за човек, който не е държавен глава. Гагарин явно е имал проблем с кацането малко по-рано, докато се е обучавал с Миг-а. Но комисията, която провежда разследването, определено е объркана. Според официалната версия екипът на самолета е направил внезапна маневра, предизвикала и катастрофата на изтребителя. Докладите са 29 тома, които никога не са публикувани официално.

Юрий Гагарин
Снимка: careerist.ru

Неяснотите предизвикват колеги на Гагарин, както и експерти, да започнат свое собствено разследване. Това води до поява на най-нелепи теории - убит по нареждане на Кремъл, отвлечен от извънземни, симулирана смърт и много други.

През 2011 г., по повод 50-години от първия полет на Гагарин в Космоса на 12 април 1961 г., Кремъл съобщи, че вдига завесата около смъртта на първия космонавт. Новите открития казват, че една от вероятните причини за самолетната катастрофа била наличието на балон. Гагарин и Серьогин се опитвали да го избегнат преди да загубят контрол върху самолета. Въпреки това нито един документ от 29-те тома на разследването изобщо не е публикуван в пълен размер, което продължава да буди съмнения.

Според най-разпространената теория инцидентът с Гагарин има за цел да скрие дефектите в организацията и дисфункцията на съветския космически сектор. Другата е, е че Гагарин е бил пиян.

Юрий Гагарин

Третата обаче звучи най-логично. По данни на анкетната комисия от 1968 г. самолет Сухой, който не е трябвало да бъде там, преминава траекторията на Миг-а на Гагарин на по-малко от 20 метра. Пилотът е предизвикал космонавтите да се върнат и да се разбият. Самоличността му е известна, но се пази в тайна. Става въпрос за небрежност и нарушение на навигационните правила. Но докато официалните документи не се оповестят публично, това твърдение, както и всички останали, си остава просто една хипотеза.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
29.03.2018 23:58
https://www.youtube.com/watch?v=g3_WCCZ8tMQ

Релакс и медитация след тежък ден на работа !!
0
0