Древните гърци гадаели със сол и бобени зърна

Древните гърци гадаели със сол и бобени зърна

Жреците на Древна Гърция често са се занимавали с различни предсказания. За да определят какво ще е бъдещето, те използвали мълниите и гръмотевиците, крясъка и полета на птиците.

Така например крясъкът на враната и на совата се е приемал като предвестник на беди. До наши дни се е запазило поверието, че ако кокошка пропее като петел или пък ако петел кудкудяка като кокошка, в семейството непременно ще настъпи някакво нещастие. За да не се допусне това, животното трябва незабавно да се заколи.

При древните гърци полетът на орела решавал съдбата на военните походи. Начинът, по който кокошката кълвяла зърната, обуславял военните успехи.

Древните хора обичали да гадаят и с помощта на солта. Те вярвали, че солта е нещо свещено, което ще ни помогне да се преборим със силите на ада. Вярването, че дяволът бяга от всичко солено, битува и сега.

В наши дни все още много хора са убедени, че е лоша поличба, ако не подадеш сол на гост или на близък. По принцип гостът в дома трябва да бъде посрещнат с хляб и сол. При поднасянето на солта обаче трябва много да се внимава, тъй като, ако тя се разсипе, това е на нещастие.

Нещата могат да се оправят, когато разсипаната сол се вземе с дясната ръка и се изхвърли зад гърба през лявото рамо. Солта е също символ на вечността и на мъдростта, защото никога не се разваля.

В древността славянските народи обичали да гадаят по боб. За целта славяните вземали по 41 бобени зърна, които поставяли в 9 купички, разположени на три линии.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати