Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите»Ужас! Вижте какво са похапвали древните маи

Ужас! Вижте какво са похапвали древните маи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k252

Маите са сред легендарните древни народи, обитавали някога Централна Америка. Тяхната цивилизация, процъфтяваща столетия наред, е известна със своите писменост, изкуство, строителство, земеделие. Оказва се обаче, че наред с растенията мезоамериканските племена са отглеждали и консумирали кучета. Това показват изследванията на животински кости, открити в 3000-годишен град, намиращ се на територията на днешна Гватемала.

Проучванията дават основание да се твърди, че около IV век преди Христа маите от древния град Сейбал търгуват с кучета и ги включват в част от своите ритуали.

Анализът е направен върху останките от животински видове като елени, пуйки, тапири, кучета, диви котки. Установено е, че кучетата и някои от другите животни са консумирали царевица, което пък предполага, че вероятно те са били хранени от хора, сочи изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Почти всички кучета, открити в Сейбал, са починали при навършване на 1 година – типична възраст за колене на животни, отглеждани за храна. Това потвърждава и по-стари предположения, че маите са консумирали кучешко месо.

Не всички шаровци обаче са използвани за хранене. Според породата си някои от тях са третирани още като работни кучета, компаньони и кучета за лов. Предполага се, че четириногите без козина са отглеждани заради месото, а тези с козина – за останалите цели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати