sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Кървавата Катерина Медичи - Отровната кралица!

Кървавата Катерина Медичи - Отровната кралица!

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k938
Катерина Медичи

Като типичен представител на рода Медичи френската кралица Катерина Медичи харесвала дворцовите интриги и властта. Но за разлика от своите предшественици, тя приключвала всеки конфликт с клане.

Катерина Медичи е родена във Флоренция на 13 април 1519 година. Дъщеря е на херцога на Урбино – Лоренцо II Медичи и на бурбонската принцеса Маделин дьо ла Тур. Родителите ѝ обаче умират малко след раждането ѝ и Катерина наследява короната още в пелени.

Първоначално за Катерина Медичи се грижи нейната баба Алфонсина Орсини. Но и тя почива година по-късно и Катерина израства под опеката на леля си Клариса Медичи.

Благодарение на усилията на чичо си Катерина се годява за френския престолонаследник Анри II и остава забележима следа в историята на Франция. Тя ражда 10 деца, от които оживяват 4 момчета и 3 момичета.

Кралици

Било ѝ е добре известно, че съпругът ѝ ще има любовници, но успява да държи всяка от тях под контрол включително и фаворитката му Диан дьо Поатие, така че властта ѝ да не бъде оспорвана.

След като Анри загива по вре на рицарски дуел, най-големият от синовете ѝ Франсоа става крал на Франция, а тя се превръща в негов регент и успява да задоволи жаждата си за неограничена власт.

Катерина Медичи
Снимка: kleio.org

Превръща се в най-важната фигура в кралството, като нищо не ставало без нейно знание. Това не се промяна и след като Франсоа умира от болест на ушите и е сменен от брат си Шарл.

Катерина продължила да е реалният господар и да взима последните решения за съдбата на Франция. Едно от тях е известното масово клане на хугеноти в нощта срещу празника на Свети Вартоломей, известно като Вартоломеевата нощ.

Лувъра

Няма съмнение, че Катерина Медичи стои зад кървавата саморазправа между католици и хугеноти. Само в Париж загиналите са между 2000 и 5000, а отговорен за това е кралицата-майка. Една от най-известните картини на Едуар Деба-Понсан – Една сутрин пред вратата на Лувъра поставя именно Катерина Медичи е центъра на това клане, а не Шарл IX, въпреки че решението е било негово.

Катерина е била отявлена католичка и разбере ли че някой има различни религиозни убеждения, осъждала го на смърт.

При нейното властване тя успява да възкачи на престола любимия си син Анри. Катерина Медичи умира на 70 години, като малко след нейната смърт срещу Анти III е извършено покушение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest