Наричат Локуста първата серийна убийца в историята

Наричат Локуста първата серийна убийца в историята
Снимка: iskamdaznam.com

Отстраняването на конкуренти посредством отрови е било разпространена практика по време на Древността, но Локуста е била отровителката, която остава в историята като най-масовата серийна убийца.

Тя е родена в днешна Франция през 1 век и от малка е обичала билки. Хобито ѝ се развива и тя започнала да търси отровните части на растенията, като създавала различни отрови от тях.

Когато се преместила в Рим, Локуста започнала да развива търговия с отровите си. Макар че дейността ѝ била незаконна, имало силен интерес. Дуелирането в тази епоха се смятало за нецивилизовано и затова се търсели по-прикрити начини за убийство.

Локуста била доста търсено лице, но славата ѝ е все още в зародиш. Съдбата ѝ се променя, когато съпругата на император Клавдий – Агрипина Младша я посещава, търсейки отрова за съпруга си. Тя искала синът ѝ Нерон да стане император, но затова първо трябвало да се отърве от Клавдий.

Локуста ѝ дава 2 отрови. Едната била предназначена за вечерята на императора и не трябвало да го убие, а само да предизвика силна болка. Докато се преструвала, че му помага, Агрипина трябвало да използва втората отрова, скрита в перо.

След като Нерон се качва на престола, той не забравил жената, която е помогнала на майка му. Самият той искал да убие брат си Британик, но първата отрова на Локуска не довела до търсения ефект, а само повалила Британик на легло.

Наричат Локуста първата серийна убийца в историята

Предприема се втори план. Британик е бил много млад, но вече отлично знаел, че не бива да яде и пие всичко. Нерон знаел това и по време на вечеря разредил виното с гореща вода, което било обичайна практика за Древен Рим за сгряване на виното. Дегустаторът опитал напитката и установил, че е безопасна.

Но на Британик му се сторило, че виното е прекалено горещо си добавил студена вода, която съдържала отровата от Локуста.

След успешните убийства Нерон позволява на Локуста да отвори свое училище, където да показва приготвянето на отрови. Освен това е имала право да убие, когото си пожелае, защото се радвала на благоразположението на императора.

Но управлението на Нерон не продължава дълго и след свалянето му, професионалната отровителка е била осъдена. Някои източници казват, че е била обезглавена, а други – че е хвърлена на лъвовете.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати