Момичетата за утеха са черното петно в японската история

1 от 3 Снимки

В периода между 1937 и 1945 година японската армия следва практика, заради която днес много японци ще сведат глава от срам. По това време Япония е окупирала Китай, а за да задоволява физическите нужди на войниците си, тогавашният японски император им разрешава да отвличат момичета за утеха.

Една от тях е била Ли Сун-Ок от градчето Бусан, днешна Южна Корея. Тя е била само на 14 години, когато е сграбчена от група мъже и напъхана в автомобил. Отдалечавайки се от родното си място, тя осъзнала, че никога повече няма да види семейството си.

Ли е била едно от хилядите момичета за утеха на японската армия. Тя е откарана в публичен дом, където била принудена да проституира за японската армия.

Преди 1930 година бордеите били забранени както в Япония, така и в съседните ѝ Китай и Корея. Но след Нанкинското клане, при което са изнасилени около 80 000 китайки, император Хирокито променя историята.

Кървавите събития се разиграват на 13 декември 1937 година. Японската армия окупира китайския град Нанкин и в продължение на 6 седмици стотици хиляди са убити, а десетки хиляди жени са изнасилени.

Масовите изнасилвания са потресаващи и за да предотврати подобни зверства, японският император, императорът разрешава обособяването на бордеи. Целта била да се ограничи изнасилването на жени. В тези бордеи попадали жени главно от Корея и Китай, а мнозинството били момичета на 14 и 15 години.

Те били отвличани от родните си места и докарвани в бордеите, където били подлагани на групови изнасилвания. Известни са 125 публични домове, а момичетата за утеха в тях били между 20 000 и 400 000.

Тези места функционирали до 1946 година, а след като САЩ печели Втората световна война ги затваря. 90% от жените там обаче починали в следствие на венерически заболявания, травми или се самоубили. Една от малкото оцелели е Ли Сун-Ок.

Не искам да мразя, но никога няма да простя това, което ми се случи, казва пред Дойче веле през 2013 година.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати