Ясно е защо древните египтяни са се гримирали

Ясно е защо древните египтяни са се гримирали

Древните египтяни са гримирали очите си със специална смес, която се е базирала върху оловен сулфид. Учените отдавна не могат да разкрият тайната на този грим – все пак оловото е отровно.

Френски учени от Центъра за изследване на проблемите на реставрацията във френските музеи решили да разрешат веднъж завинаги тази мистериозна загадка на египтяните.

За да стигнат до някакъв извод, те изучили 52 проби от древни смески, които се съхраняват в Лувъра. Освен оловен сулфид те открили също така и два синтезирани от хора хлорида.

Това били лауронит Pb(OH)Cl и фосгенит Pb2Cl2CO3. Главната особеност на тези две вещества е слабата, но в никакъв случай не и нулева, за разлика от оловния сулфид, разтворимост във вода.

Очевидно е, че елементите от грима на египтяните, които очертавали около очите си тъмни линии, за да придадат особен вид не само на очите, но и на цялото си лице, попадали между миглите им.

Ясно е защо древните египтяни са се гримирали

Концентрацията на оловния сулфид най-вероятно не е достигала максимума си и е държала едно нормално ниво. На практика дозата оловен сулфид е била съвсем малка в грима.

В такава малка доза оловото предизвиква кратък окислителен стрес, като при това способства за образуването на нитроксилния радикал NO. А този радикал не бездейства.

Той, от своя страна, образува неспецифичен имунен отговор на организма. По този начин се обяснява идеята на странния грим на древните египтяни, който може да се види върху рисунките, останали от тази древна цивилизация.

В малки дози оловната козметика просто е защитавала очите на египтяните от най-различни очни възпаления. В дните, когато Нил прииждал, много от местните страдали от конюктивит, а оловото ги предпазвало.

Рейтинг

5 5
4 6
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Паола Стоева
Паола Стоева
04.03.2014 00:43
Най-вече са се предпазвали от прахта и пясъка, както и до ден днеиен индийците
2
0