Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Първите татуировки са на мумии от Древен Египет! Вижте ги

Първите татуировки са на мумии от Древен Египет! Вижте ги

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731

Хората са започнали да се татуират много по-рано, отколкото се предполагаше досега. Това бе доказано с последното археологическо откритие, което може би показва едни от първите татуировки.

При изследването на две 5000-годишни мумии в Египет са открити най-старите фигуративни татуировки, съобщава списание Archeological Science.

Татуировките изобразяват див бик и северноафрикански овен, като те са били разположени върху бицепса на мъж. По женската мумия върху горната част на ръката е открита татуировка на буквата S.

Това показва, че историята на татуирането е започнала 1000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега. Доказателството оправдава и становището, че в Древен Египет са се татуирали само мъже.

Преди това се смяташе, че татуировките били привилегия единствено на фараоните.

Първите татуировки са на мумии от Древен Египет! Вижте ги

Символите по двете мумии също са доста необикновени, споделя Даниел Антоан, един от водещите изследователи в проекта. Той е антрополог и куратор към Британския музей.

По негови думи животните, татуирани около ръцете на мъжа, символизирали неговия статут, сила и мъжественост. Животните са най-честият мотив в египетското изкуство.

Мотивът S, който се движи вертикално по ръката на жената, най-вероятно е декорация, символизираща, че се е занимавала с грънчарство.

Антоан посочва, че според въглеродният анализ мумиите са живели между 3351 и 3017 година преди Христа. Това затруднява точното определяна на значението на символите, тъй като подобни изображения не се срещат често.

Предполага се, че татуировките с животни най-често са използвани, за да се привлече смелостта, с която се асоциира съответното животно, но може да имат и далеч по-дълбоко значение. Женските татуировки, от друга стана, може да се разглеждат като форма за съблазняване, но може да имат и езотеричен смисъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати