Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Древен град на мъртвите беше открит в Египет

Древен град на мъртвите беше открит в Египет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Бог Тот

Дузина саркофази и предмети на изкуството на повече от 2500 години бяха открити в близост до египетския град Миня, намиращ се на 245 км от Кайро по поречието на река Нил.

Древният некропол съдържа 40 каменни ковчези, около 1000 статуи и една златна маска, съобщи министърът на антиките на Египет Халед ал-Енани. Открити са още керамика, бижута и други древни предмети.

Експедицията е ръководена от немски археолози, които са стартирали разкопките миналата година.

Това е едва началото на ново откритие и ще се нуждаем от поне 5 години, за да завършим работата по некропола, за да се хвърли светлина върху живота на този древен град, добавят археолозите пред Der Spiegel.

При разкопките край Миня са открити и няколко погребални камери на жреци на египетския бог Тот. В митологията на египтяните Тот е с глава на птица и е почитан като бог на Луната, а също така на учението и писмеността.

Една от мумиите в гробовете принадлежи на върховния жрец Херза-Есей. Тленните му останки са били украсени с бронз, гравиран с изображение на богинята Нут, която пази починалите.

През изминалите месеци министерството на антиките на Египет презентира редица открития от древността. Наскоро учени откриха и гроб на повече от 4000 години в близост до пирамидите, за който се предполага, че принадлежи на жрицата Хат Бет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати