Окултистът Артър Конан Дойл! Авторът на Шерлок Холмс говорел с духове

Артър Конан Дойл
Снимка: historyanswers.co.uk

Малко известно е, че писателят Артър Конан Дойл бил страстен спиритуалист, който точно предсказал деня на смъртта си, а последните му думи били Смърт няма! До нови срещи.

Английският писател, който е автор на легендарния литературен герой Шерлок Холмс, твърдял, че говори с духове и бил част от окултното движение Златна зора, както и президент на Лондонското спиритическо общество.

Някой от биографиите му казват, че той е използвал сеансите с духове просто за забавление, но други твърдят, че е бил силно увлечен по езотериката, като за това има конкретна причина.

Бащата на писателя се лекувал в психиатрична клиника, защото твърдял, че може да общува с мъртъвци. Преди да почине, оставил на сина си стотици бележки и го молел да изследва тази загадъчна за човешкото познание територия.

Артър Конан Дойл обаче бил лекар и като такъв бил и човек, доверяващ се единствено на материята. Ставал е свидетел на скандално разобличени медиуми и не можел да повярва как човек със здрав разум може да повярва на такива явни лъжи.

Артър Конан Дойл
Снимка: telegraph.co.uk

Мнението му обаче се променя, когато участва в няколко спиритични сеанса заедно със свои приятели. Твърди, че тогава за първи път е общувал с духове. Сеансите толкова го впечатлили, че започнал да изнася лекции за тях и понеже вече бил известен писател, никой не си позволявал да гледа на него несериозно.

Канен е на многобройно форуми, в които твърдял, че духовете са добри съветници, които ни насочват към прогрес. Естествено, появявали се много хора, които се съмнявали в психическото му здраве, но той продължавал да публикува статии за значението на спиритизма.

Но докато тези статии са просто думи, един факт за писателя остава въпросителна за неговото нетипично увлечение – той с точност предсказва датата на смъртта си.

Артър Конан Дойл извикал съпругата си, за да ѝ каже, че говорел с духовете и те са му съобщили датата на смъртта му – 7 юли 1930 година. Подал и писмо, което трябвало да отворят в деня на смъртта му.

Писателят наистина починал на тази дата, а когато отворели плика, прочели: Аз ви победих, господа невярващи! Смърт няма! До нови срещи!

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати