Легенда за заровено злато стои зад скалния феномен Конската глава

Конска глава
Снимка: rodopite.smolyandnes.com

Скалният феномен Конската глава се намира край смолянското село Лещак и привлича туристи освен заради феноменалния си вид и заради интересна легенда за заровено злато.

Местните жители разказват, че мястото е забулено в мистерия и не препоръчват до него да се ходи без гид.

Началото на пътеката е на 2 километра от рудоземското село Рибница, преминава през крепостта Козник и след скалата Конската глава се спуска в изходната си точка. Около нея са изградени и беседки за отдих и барбекю.

Голяма част от хората идват не само заради красивите гледки, а и заради легендите, че на това място има заровени казани със злато. Много иманяри са копаели на това място и са повредили природния феномен.

Местните легенди казват още, че всеки, който си е позволил да оскверни мястото, е бил застигнат от проклятие.

Човек от село Лещак преди години също бил подмамен от слуховете за огромно имане, скрито в местността Конската глава. Отишъл да търси златото, а след това разказвал пред близките си, че някаква незнайна сила го повдигнала и хвърлила в коритото на близката река. Човекът останал инвалид до края на живота си.

След този случай никой от селото не се осмелява да рискува живота и здравето си в името на богатството.

Говори се, че други, които са търсели заровените жълтици, също били застигнати от мистериозно нещастие. Затова напътствията са да се наслаждавате на природната красота, а парите да изкарвате по обичайния начин.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати