Това е кралицата на танците! Животът ѝ е низ от трагедии, който ще ви разтърси

Айседора Дънка
Снимка: College Fashion

Айседора Дънкан е считана за основателка на модерните танци и е била една доста еманципирана за времето си жена, която обаче така и не е открила щастието. Всеки от опитите ѝ да създаде семейство завършвал със злополучна трагедия.

Много от нейните биографи определят живота ѝ като проклятие, а самата тя определя танците като най-голямата си любов и единственото нещо, което никога не я е разочаровало.

Истинското име на Айседора е Дора и е родена на 27 май 1877 година в Сан Франциско. По-късно семейството ѝ се премества в Ню Йорк и именно там Айседора получава първите си уроци по балет.

Но след това преместване, бащата ги напуска, а майката е принудена да се грижи сама за четирите си деца. Разводът на родителите и отсъствието на баща ѝ завинаги белязват съзнанието на Айседора.

Само на 12 години тя се зарича никога да не се омъжва, а след време разпространява идеята, че бракът не е задължителен и една жена може да има колкото си пожелае деца, без да се омъжи.

Айседора Дънка

Това кредо обаче не ѝ е донесло щастие, понеже през целия си живот Айседора се обвързва все с неподходящи мъже.

Първият мъж в живота ѝ бил полякът Иван Мироцки. Когато се запознават тя е само на 18 години, а той – на 45 години. Бил възхитен от нейните танцови умения на сцената, а тя – от бохемските му разбирания. Но малко след като започват да се срещат, Айседора разбира, че Мироцки е женен. Огорчена го напуска и се премества в Лондон, където изцяло се отдава на кариерата.

От британската столица името ѝ става световноизвестно, а афиши с нейния облик се появяват из цяла Европа. При първия си солов спектакъл в Будапеща Айседора се запознава с младия унгарски актьор Оскар Бережи. Влюбват се от пръв поглед, а месец след първата им среща обявяват годежа си. Но Оскар получава примамливо предложения за роля в Мадрид и зарязва годеницата си.

След поредното си разочарование Айседора си обещава повече да не се обвързва, а да се посвети изцяло на изкуството. И спазва това обещание цели 4 години, докато не среща театралния режисьор Гордън Крег.

От него кралицата на танците ражда първото си дете – момиченце на име Дедри. След раждането Айдседора забравя за старите си еманципирани нагласи и настоявала пред Гордън да се оженят и да бъдат истинско семейство. Но той все отказвал. Месеци по-късно Айседора разбира, че мъжът до нея има афера с една от приятелките ѝ. Разделят се, а той сключва брак с любовницата си.

Айседора Дънка
Снимка: theredlist.com

Заради малкото си дете Айседора Дънкан се отказва от танците на сцена и отваря своя школа за деца. За осъществяването на идеята ѝ помага стар познат Парис Зингер, който вече бил преуспяващ производител на шевни машини. Приятелството им бързо прераства в любов и от Парис Айседора ражда момченцето си Патрик.

Семейството заживява в Париж и по всичко изглеждало, че този път щастието се е усмихнало на танцьорката - до един фатален инцидент, за който пишат вестниците по цял свят. При една семейна разходка колата се преобръща и пада в Сена. Айседора и Парис успяват да изплуват на брега, но двете деца се удавят.

Трагедията разделя Патрик и Айседора, а в търсена на утеха тя започва връзка с млад италиански скулптор, от когото ражда дете, но новороденото живее само няколко дни.

На 45 години Айседора Дънкан е преживяла мъки, след които малко хора биха продължили напред, но тя твърдо вярвала, че може отново да се влюби. И това се случва, когато срещата 20 години по-младия руски поет Сергей Есенин.

Айседора Дънка
Снимка: WIkimapia

Той е последната любов на танцьорката и първият мъж, с когото сключва брак. Разгулният живот на Есенин, непрекъснатите пиянства и изневери слагат край на брака им след 2 години.

Айседора Дънкан умира сама при нелеп инцидент с кола. Пътувайки с автомобила си в Ница, шалът ѝ се заплита в едно от колелата на автомобила и я удушва. Докато шофьорът разберете за случващото се, тя била мъртва.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати