Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически Личности»Заради тази българка е организиран първият дуел след Освобождението

Заради тази българка е организиран първият дуел след Освобождението

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Мара Белчева и Пенчо Славейков

Името Мара Белчева е познато на малцина от сънародниците ни, а хората, които са чували за нея, я познават само като любимата на поета Пенчо Славейков. Но тази българка е разпалвала силни страсти с красотата си приживе.

Родена е в Севлиево, а когато се премества от родния си град във Велико Търново, за да учи, се превръща в най-ухажваната дама. За нейното внимание са се борили и нейните съученици, и руските офицери, които по това време били в старопрестолния град.

Мара Блечева била фина и нежна девойка, която лесно може да намери обща тема с всеки. Обичала изкуството и самата тя пишела поезия.

За нейното сърце се борели не един и двама младежи, но съревнованието между двама руски офицери става причина за първия дуел в България след Освобождението.

Щаб-капитанът Бисоцки и подпоручик Владимир фон Ротмер решили да остават оръжието да реши кой от двамата да е любимият на Мара Белчева. Дуелът не завършил трагично, а когато кназ Дондуков-Корсаков разбира за дуела, изпраща влюбените руснаци обратно в родината им.

Мара обаче не била жена, която щяла да се впечатли от бой и стрелба. Тя предпочитала компанията на интелигентните и ерудирани мъже. Заради това се омъжва за Христо Белчев, който вземал високи позиции в парламента след Освобождението.

Общите им литературни интереси ги събират, а след сватбата се преместват от Велико Търново в София. Щастието им обаче не трае дълго. Христо Белчев става жертва на атентат, известен и като първото политическо убийство в България.

След убийството на съпруга си Мара Белчева се отдалечава от светския живот и е известна повече като Дамата в черно. Изглеждало, че младата вдовица ще остане сама, докато не среща Пенчо Славейков.

Двамата не сключват брак, но остават заедно до смъртта на поета. В края на живота си Мара Белчева става последователка на учението на Петър Дънов и пътува из страната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати