Невъзможно! Разчетоха древния Кумрански свитък от Мъртво море

Свитък от Мъртво море
Снимка: Pinterest
Свитък от Мъртво море

Древен свитък от Мъртво море бе разчетен. Думите му шокираха света.

В продължение на цяла една година учените Ешбал Ратсон и професор Джонатан Дов от Университета в Хайфа са изследвали 60 фрагмента от свитъка, за да могат да го възстановят и разчетат съдържанието му.

При анализите е станало ясно, че ръкописът съдържа информация за уникален календар. В него има общо 364 дни. Негови автори най-вероятно са членове на сектата на есеите, които в далечното минало е обитавала юдейската пустиня.

От ръкописа учените са научили много за календара на сектата. В него са упоменати имената на специалните празници, които не са споменати в Библията. Това са Ден на виното и Ден на маслото, които се чествали като продължение на празника на първата реколта от пшеница.

Празникът на пшеницата се е празнувал 50 дни след първата Великденска събота. Денят на маслото се е чествал след него.

Интересното в случая е, че в ръкописите е забелязан почеркът на втори човек /виж галерията/. Той е добавил липсващите дати към календара. Учените са използвали именно неговите бележките към ръкописа, които е правил на местата на авторските пропуски.

За пръв път учените се натъкват на свитъците от Мъртво море през 1947 г. в Пещерите на Кумран, разположени край бреговете. До днес са открити 900 фрагмента, писани от древна юдейска секта. Написани на древноеврейски и арамейски език, те са най-старото оцеляло копие на Библията.

Причината е, че голяма част от тях са ръкописите са библейски текстове. В останалата част има записки за ежедневния живот и бита на хората, както и празниците, както става ясно от поредния разчетен свитък.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати