Възстановиха лицето на гръцка девойка от мезолита! (СНИМКИ)

Лицето на гръцка девойка, живяла около 7000 г.пр.н.е, бе успешно реконструирано. Кръстена Авги, или в превод от гръцки – Зора, тя изглежда доста сърдита.

Сърдитата Зора – така днес светът познава момичето, чието лице за пръв път вижда бял свят от хилядолетия. Учени от Гърция успешно показаха как да изглеждали жените преди 9000 години с нова технология.

Реконструираното лице е на девойка, която е живяла преди доста години. Момичето е на възраст между 15-18 години и е кръстена от откривателите си Авги, или в превод от гръцки – Зора.

Авги е живяла по времето на мезолите и по-точно - времето, което се смята за зората на цивилизацията. Това е и причина учените да ѝ дадат името Зора.

Зъбите и костите на гъркинята са открити от археолозите през 1993 г. в пещерата Теопетра в Тесалия. Реконструкцията е извършена от проф. Манолис Папагрикоракис, който е ортодонт. За целта той е направил силиконова реконструция на лицето на Авги от глинена отливка на главата ѝ.

Резултатът е доста интересен. Зора има доста изпъкнала челюст. Предполагаемата причина е, че в онези години е имало практика животинската кожа се е дъвче, за да стане по-мека. На въпроса защо момичето изглежда толкова сърдито, проф. Папагрикоракис лаконично отговаря: Невъзможно е човек да не бъде ядосана в онази епоха.

Агвги е страдала от анемия и скорбут. Тя е имала вродени или придобити проблеми в областта на бедрата и още няколко заболявания. Комбинацията от всичко това най-вероятно е станала причина за ранната ѝ смърт.

От анализите и изследванията е доказано, че пещерата Теопетра е била обитаема още преди 100 хил. години. Там се откриват сечива от епохите на палеолита, мезолита и неолита, както и съдове от неолита. Артефактите, както и лицето на сърдита Авги, могат да бъдат видени в музея на Акропола в Атина.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати