Бефана е вторият Дядо Коледа, идващ на Богоявление в Италия

Баба Яга

На 6 януари не само православните християни, а и католиците празнуват Богоявление, но докато у нас част от традициите са плуването в ледена вода, в Италия Йордановден е като втора Коледа.

Древният празник за италианците се свързва с посещението на тримата влъхви и една старица, която не пожелала да поднесе дарове на младенеца.

Бефана

На Апенините Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, с които се измолвало благоденствие от богинята Стренина.

Но за християнската традиция тази богиня е старица, отказала да придружи тримата влъхви, за да поднесе даровете си на младенеца. Малко след това съжалила за решението си и за да се реваншира, решила да раздаде лакомства на децата.

Бисквитки

Старицата се нарича Бефана и се смята за аналогия на Баба Яга. Но вместо да наказва лошите деца, Бефана обикаля домовете и пълни чорапчетата на малчуганите с различни сладкиши.

Бефана

В съвременния си вариант Бефана се появява по-оригинални и нестандартни начини. На места тя идва на велосипед, на други с мотор, лодка, кон и дори с парашут. Има случаи, в които Бефана е спускана с въже от кула.

В Урбания, което се смята за нейно родно място, появата на Бефана е съпроводена с различни забавни инициативи, а една от тях е изплитането на най-дългия чорап на Земята.

Във Флоренция и Форли Бефана поднася на малчуганите чорапи с шоколади и бонбони, но и събира средства за пострадалите при земетресенията в Южна Италия.

Днешният празник за италианците е като втората Коледа, а според изчисленията за подаръци и лакомства на Богоявление се харчат над 2 милиона евро.

Виж повече

Рейтинг

3.3
Общо 6 гласували
5 2
4 1
3 1
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари