Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа

Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа

Около 16 милиона паунда в съвременен вариант е харчил английския владетел Хенри VIII, за да посрещне Коледа. С разточителството си надминавал всеки от европейските владетели, а щедростта му около най-светлия християнски празник не познавала граници.

Това разкриха от Националния архив на Обединеното кралство, които пред BBC казват, че през първата година на управлението си крал Хенри е похарчил годишния оборот на страната за коледните празници.

Парите отивали за пищни банкети и празненства, а 19-годишният Хенри подготвял подаръци не само за близките на сърцето му, а и за прислугата, включително хористи, музиканти и актьори, които забавлявали кралския двор.

Слепият придворен поет Бернард Андре е бил възнаграден с 2400 британски паунда в съвременна валута, за да рецитира стихове по време на празничната вечеря, а прислужница, донесла ароматизираща топка в двореца, получила бонус от 483 британски лири.

Кралският златар получил като подарък 41 000 паунда, а децата от хора към кралския параклис били възнаградени с по 967 лири, за да изпълняват химна Gloria in Excelsis в деня на Коледа.

Невероятно! Ето как Младият Хенри VIII отбелязвал Коледа

Празничните дни монархът прекарвал в двореца Ричмънд, кралската резиденция край Темза и правел плащанията от там.

Архивите ни позволяват да разберем с какво голямо богатство са разполагали династията на Тюдорите в началото на управлението си, споделя Шон Кънингам, който отговаря за Средновековието в Националните архиви.

Финансовите разчети от управлението на Хенри VIII показват, че още като тийнейджър той е искал да привлича вниманието с пищност и разкош.

19-годишният Хенри бил ярък и енергичен владетел, и със сигурност се различавал от затлъстелия, параноичен и обсебен от мрачните си мисли крал, в който се превръща около 40-те си години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати