Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

Днес настъпва зимата: Пазете се от тъмните сили

Днес, 21 декември, точно в 16 часа и 28 минути, настъпва зимното слънцестоене. Това е най-късият ден през годината, в който нощта е най-дълга.

Зимното слънцестоене се определя спрямо деня, през който Слънцето е максимално ниско под хоризонта. Денят се почита от дълбока древност. На много места и до днес на него се провеждат обреди, с които се измолва завръщането на светилото, което дарява топлина. На дни като този трябва да се борим с всички сили с тъмните сили.

В деня на зимното слънцестоене се гадае каква ще е бъдещата реколта. Ако по дърветата има скреж – очаква ни плодородна зърнена година.

На тази преломна дата от декември се месят ритуални пити. Те трябва да наподобяват Слънцето.

Днес мракът и злите сили вземат превес. За да се противопоставят на мрака хората палят огньове и свещи. Така той се гони от домовете и душите ни. Не трябва да позволяваме на нищо лошо да застава в отношенията помежду ни.

Всеки дом в най-късия ден трябва да е украсен с иглолистни и вечнозелени растения. Трапезата задължително трябва да се отрупана със семена, ядки, плодове. Това ще привлече плодородната година и берекета.

В България зимното слънцестоене се свързва с Игнажден. Традицията повелява на масата да се слагат варива, за да започне зърното да едрее в земята. На този ден се правят пророчества за идната година – по полазника. С него се дава старт на коледните тържества.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари