Ето откъде идва образът на Снежанка до Дядо Мраз

Ето откъде идва образът на Снежанка до Дядо Мраз

Снежанка и Дядо Мраз са класическа двойка, която радва малки и големи с подаръци около празниците. И докато повечето хора са запознати с раждането на образа за Дядо Мраз, малко са тези, които знаят как се е появила Снежанка.

Дядо Мраз и Снежанка са емблематични герои в Русия, като носели подаръци не в нощта срещу Коледа, а в нощта срещу Нова година. А във времената на социализма тази двойка е почитана и в останалите страни от комунистическия блок, в това число и България.

Мнозина бъркат Снежанка от приказката за Снежанка и седемте джуджета с руската Снежанка. Спътницата на Дядо Мраз идва от руските приказки. Няма как във времето на социализма в Източна Европа да се почита модел от западните приказни истории.

Една от приказките, която се е използвала за прототип на Снежанка, е история за двама самотни старци, които решили да си направят момиче от сняг. Те толкова го обикнали, че решили да го приберат у дома си, а когато го поставили до печката, момичето оживяло и било кръстено Снежанка.

Ето откъде идва образът на Снежанка до Дядо Мраз

В тъжния вариант на приказката обаче момичето умира заради топлината, идваща от печката, а дядото и бабата отново остават без дете, което да обичат.

Според руския фолклор Снежанка е дете на Дядо Мраз и Пролетта. Тя била студена като снега, а от там идва и името ѝ. Снежанка не можела да изпитва топли чувства като любов и затова помолила майка си да ѝ даде способността да обича.

Но когато Пролетта насочила слънчев лъч към нея, Снежанка се стопила. Чайковски прави музика по тази приказка, а Снегурочка се превръща е една от най-популярните пиеси.

Трагичният образ на снежната красавица вдъхновил и друг от известните руски творци – Владимир Дал. През 1891 година той пише приказка, в която Снежанка е внучка на Дядо Мраз и преди всяка Нова година му помага са раздаде подаръци на послушните деца.

Именно от тази приказка се ражда традицията срещу всяка Нова година Дядо Мраз и Снежанка да посещават домовете и да носят чувал с подаръци. Тържественият тандем е популяризиран през 1935 година и така достига и до нашата страна.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари