Гениалният художник, който умря от глад

Гениалният художник, който умря от глад

Днес част от творбите на великия руски художник Хаим Сутин са продадени за десетки милиони долари, но когато той рисува Труп на бик, Малкият сладкар и Невеста е бил толкова беден, че не можел да си позволи храна и дрехи.

Известен е като художникът, който рисувал гол, понеже не е искал да изцапа малкото си дрехи. Редовно си е лягал гладен и умира в резултат на усложнения след язва.

Творбите му са сравнявани с тези на Ван Гог, Мунк и Пикасо, но приживе той не се е причислявал към нито едно от движенията в изобразителното изкуство. Въпреки това специалистите по история на изкуството смятат, че е авангардист.

В един от спомените си негов съвременник го описва така: Беше обсебен от рисуването. Всичките си картини рисуваше гол. Рисуваше храната, преди да я изяде. Не я докосваше, преди да я нарисува, дори и да е много гладен. Изглеждаше неугледно, а около него винаги цареше безпорядък.

Рисувал е гол не защото е бил ексхибиционист, а защото, за да си купува бои и четки, е продал голяма част от дрехите си. Не е искал да изцапа малкото панталони и ризи, които притежава, и затова се събличал, преди да рисува. В обществото обаче художникът бил доста свит и срамежлив.

Сутин е сред групата руски художници, които напускат Русия след Октомврийската революция и се преместват в Париж. Надявал се, че във френската столица ще му провърви и ще стане известен с платната си.

Реалността обаче се оказва друга. В Париж живее е огромна мизерия, а творческият му процес е белязан с много лишения.

Гениалният художник, който умря от глад
Снимка: wikipedia

В началото рисува проститутките от парижките бордеи, след което започва да рисува и трупове на животни, понеже жилището му се намирало точно срещу кланица. Голяма част от тези картини или са подарени, или са продадени за жълти стотинки.

В Париж се запознава с друг гений в изкуството – италианският художник Амадео Модилиани. Тъй като Модилиани бил много по-общителен от него, го запознава с бохемите по това време и дори го научава на елементарни маниери.

Така Сутин става една от ярките фигури на известната по-късно Парижка художествена школа. Макар че това не се отразява положително на финансите му, по този начин се запознава с известни художници като Пикасо и Жан Кокто.

Звездният момент за Сутин идва през 1923 година, когато американският меценат и колекционер Алберт Барнс пристига в Париж и купува 60 от неговите творби срещу 2000 франка. По-късно представя тези платна на изложба и прави Сутин известен в Америка.

Богатството и славата обаче не променят нито характера, нито ежедневието на художника. Той продължава да живее в старата си квартира и да рисува в същия стил.

За платната му изкуствоведите казват: Болезнено е да ги гледаш, защото от тъга и безнадежност.

В крайна сметка системният глад си казва думата и през 1943 година Сутин е опериран от язва. Пораженията върху стомаха му обаче били толкова големи, че не дори навременната операция не успяла да го спаси.

Умира малко преди Париж да бъде окупиран от нацистите, а на погребението му присъстват всички художници, които тогава живеели във френската столица.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати