Династията на Соломонидите – хилядолетните владетели на Изтока

Династията на Соломонидите – хилядолетните владетели на Изтока

Династията на Соломонидите – хилядолетните владетели на Изтока

Династията на Соломонидите е един от най-дълго управлявалите монархични родове в световната история. Мощните владели на Изтока управлявали Етиопската империя в продължение на векове до недалечната 1974 година, когато държавен преврат слага край на дългото им властване.

Легендите разкават, че начало на династията поставят крал Соломон от Израел и Савската царица. Могъщата владетелка родила първия представител на династията след посещението си в Йерусалим. По потвърдени източници обаче Соломонидите управляват Етиопия от 1270 година. Йенхону Амлак сваля последния владетел от династията Загве и се възкачва на етиопския престол.

Неговите наследници управляват страната още 704 години, когато комунистическа хунта сваля от власт почти придобилия легендарен статут и основоположник на растафарианското движение император Хайле Селасие.

Династията на Соломонидите е бастион на юдаизма, а по-късно и на етиопското православно християнство. Официалната наука смята, че първите ѝ представители се възкачват на етиопския престол през 10 век от н.е. Нови изследвания обаче показват, че монархичният род е много по-древен и е управлявал тази част от света много по-отдавна.

Отделни фрагменти, намерени в християнските манастири, скрити в етиопските планини, сочат за това. Малко от тези източници обаче са оцелели след опустошенията на също легендарната юдейска кралица Юдит. През 10 век тя опустошава земите на Етиопия, унищожавайки почти всички манастири и църкви в страната.

Основните сведения за миналото на династията учените събират от Кебра Нагаст или Книга на славата на царете на Етиопия. Това е една от малкото средновековни африкански книги. Тя е написана на мъртвия език геез преди повече от девет века.

За много етиопски християни и растафариани тя описва истинската история за произхода на династията на Соломонидите в Етиопия. Те я разглеждат като безспорен източник за преминаването на етиопците от почитане на слънцето, луната и звездите към това на Бога на Израел.

Според Кебра Нагаст именно първият представител на Соломонидите - Менелик I, посетил Йерусалим, за да се срещне с цар Соломон от Израел. От него взел Кивота на завета и го пренасъл в Етиопия, където днес всички етиопция вярват, че се намира.

За разлика от много други могъщи династии от Древността династията на Соломонидите съществува и до днес. Повечето ѝ представители се завръщат да живеят в Етиопия след падането на комунистическия режим през 1990 година. Настоящият ѝ глава – коронованият принц на Етиопия Зера Якоб Селасие, днес живее между Манчестър и Адис Абеба.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати