Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Исторически събития»Това е последната снимка на Никола Тесла! Конспирациите за смърт му не секват

Това е последната снимка на Никола Тесла! Конспирациите за смърт му не секват

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k731
Никола Тесла

Един от най-големите умове в историята ни – Никола Тесла е изживял последните си дни малка хотелска стая в Ню Йорк, а за обстоятелствата около неговата смърт и до днес съществуват редица конспирации.

Геният, наричан още Бащата на променливия ток, умира на 7 януари 1943 година в резултат на артериална тромбоза според медицинската експертиза. Тесла е бил на 86 години.

Няколко дни по-рано е приел журналист от Ню Йорк таймс за интервю. Той прави и последната снимка на учения, тъй като след това стаята му е посетена от камериерка на хотела, която го открива мъртъв.

Тялото на Тесла е останало два дни в стаята, преди някой да го открие, понеже на вратата имало табелка Моля, не безпокойте.

Днес Никола Тесла е определян като гении, но приживе е приеман от съвременниците си като чудак. Бил е вегетарианец – нещо, което тогавашното общество смятало за налудничаво, и се хранел предимно с млечни продукти, плодове, зеленчуци.

Не е имал много приятели, а свободното си време обичал да прекарва в парка, за да храни гълъбите. През по-голямата част от деня си решавал уравнения и сглобявал своите изобретения.

Когато се разбира за смъртта му, един от близките му приятели наема скулптор, който му прави посмъртна маска. Днес тя се намира в Музея на Никола Тесла.

На 10 януари 1943 година кметът на Ню Йорк чете възхвала е чест на физика, а 12 януари кремираното му тяло е погребано в присъствието на 2000 души и на фона на Аве Мария.

Мистериите около личността на Никола Тесла обаче не свършват дотук. След като тялото му е изнесено от хотелската стая, пристигат агенти на ФБР и изземат записките му.

Тези доклади така и не са разсекретени, а според теориите на конспирацията те разкриват опитите на учения за генериране на безплатно електричество. Тази идея му хрумва десетилетия преди смъртта му, като заради нея е бил уволнен от работа и е принуден сам да финансира експериментите си.

Фактът, че тялото му е било кремирано, също всява съмнения. Понеже след експертизата на медицинския екип през 1943 година никой друг не може да се произнесе дали Тесла е умрял от естествена смърт или е бил убит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати