Луди факти за холандският Дядо Коледа

1 от 5 Снимки

Синтерклаас е кастрат


Синтерклаас изглежда като по-тънък Дядо Коледа. Той е весел стар човек с бяла брада и червена роба. Носи шапка, епископски жезъл и няма г-жа Синтерклаас. Ако се питате защо няма холандска Снежанка, причината е, че Синтерклаас е кастрат. В оригиналната песен, посветена на него, децата пеят, че старецът е целомъдрен светец, който е кастриран. Така че оттук най-вероятно идва и другата разлика с Дядо Коледа, вместо басовото хо-хо-хо, холадският му колега използва по-нежен фалцет.

В нощта срещу 6 декември Синтерклаас идва в Холандия. Докато всяко добро момче и момиче спи, холандският Дядо Коледа се промъква в къщата му и оставя лакомства и подаръци, които децата да открият, когато се събудят на сутринта.

Звучи ви познато, нали? Денят на Синтерклаас не е просто ранна Коледа, а съвсем различен от познатия ни празник. Единственото общо е, че става дума за весел старец, раздаващ подаръци. Разликите обаче са много повече.

На първо място Синтерклаас владее няколко африкански роби и отвлича деца. Вместо да лишава лошите деца от подаръци, той ги бие или ги взима със себе си. Докато първообразът на Дядо Коледа е Свети Николай, първообразът на холандския му братовчед е самият Сатана.

Вижте в следващата галерия тези и още няколко луди факта за холандската Коледа.

Виж повече

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари