Гробницата на Христос се оказва по-древна, отколкото се предполагаше

1 от 3 Снимки

Гробницата, за която се смята, че е положено тялото на Исус Христос, се оказваше по-древна, отколкото предполагаше според първоначалните проучвания, предава Нашънъл джиографик.

Според новото датиране гробницата е датирана през 1700 година, а не през 1000 година.

Векове наред храмът Възкресение Христово в Йерусалим е бил обект на яростни нападения, пожари и земетресения. Църквата е била срината до основи през 1009 година и след това построена отново.

По тази причина още в самото начало учените се съмняваха, че това е гробницата, в която е положено тялото на Христос. Обектът вече е разгледан от делегация, изпратена от Ватикана, за да се установи дали това е една от светините, свързани с Христовото възкресение.

Според направените научни тестове останките са от варовикова пещера, като под купола на храна се е разполагала гробница, използвана от древните римляни.

Гръцки специалисти са сравнили проби от хоросана и оригиналната варовикова повърхност по мраморната плоча, датирана към 345 година. Историческите изследвания твърдят, че тази гробница е открита през 326 година.

Досега архитектурните свидетелства твърдяха, че гробницата е на не повече от 1000 година и е намерена по време на Кръстоносните походи.

Новата датировка не може да каже със сигурност дали това е било мястото, където е положено тялото на Исус от Назарет, но потвърждава, че тази гробница е конструирана по времето на император Константин I – първият християнски император в Рим.

Гробницата бе отворена през октомври миналата година и с нейната реставрация са се заели специалисти от Националния технически университет в Атина.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати