Чудеса няма! Библейските истории, които имат логични научни обяснения

1 от 5 Снимки
Чудеса няма! Библейските истории, които имат логични научни обяснения
Снимка: nn.by

1. Десетте бедствия


След като египетският фараон отказва на Моисей да освободи евреите да напуснат Египет, Бог наказва страната за това, изпращайки десетте чуми, покосили народа ѝ. Всичко започва, след като Нил почервенява. Следват жаби, въшки, диви животни, болни животни, градушка, скакалци, тъмнина в продължение на три дни и смърт на първородните.

Учените твърдят, че може да са открили източника на тези бедствия. Според тях вулканично изригване замърсило реката, карайки водите ѝ да почервенеят, предизвиквайки появата на болести и дори тридневната тъмнина. Това засегнало всички екосистеми, зависещи от нея. Животните потърсили спасение при хората, които имали кладенци.

Чудесата са необясними промени в естествения ред. Те дават обяснение на невъзможното и по дефиниция са редки. Срещани са във всички религии, вярвания, митове и легенди. Някои са дълбоко вкоренени в човешкото подсъзнание въпреки съвременния технологичен свят, в който живеем. Други предизвикват по-скоро усмивки и служат за преспиване на децата.

От Моисей, разделил Червено море на две, до Исус, върнал се от мъртвите, Библията е пълна с чудеса и от векове изследователите се чудят как биха могли да се случат и какво е тяхното научно обяснение.

Дълго време науката се опитва да даде ясни граници на естествения свят и да не подкрепя чудотворното. Точно така се раждат някои теории, с които учените се успокояват, че все пак има нормално обяснение на библейските чудеса.

Дали техните твърдения са акуратни, или не, е въпрос, за който се спори също толкова време, колкото е изминало и от самите чудеса.

Вижте в следващата галерия Библейските истории с най-достоверните логически научни обяснения.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати