Откриха предбрачен договор на 4000 г. Не е за вярване какво пише в него

Предбрачен договор

Брачен договор на 4000 години бе открит в Турция. Документът, който е уникален по рода си, съдържа и първото известно споменаване на безплодието. Споразумението, издълбано върху глинена таблетка, казва, че ако двойката не може да си роди дете в рамките на две години от брака, робиня да бъде използвана като заместник.

Асирийският договор е написан в клиновиден шрифт върху глинена плочка, което е една от най-ранните форми на писане. Той предвижда наетият роб, известен като йеродул, да бъде освободен след раждането на първото момче.

Робинята ще бъде освободена след раждането на първото мъжко бебе като награда, че е гарантирала, че семейството няма да остане без дете, казва ръководителят на разкопките, довели до откритието - професор Ахмет Беркиз Турп от турския университет Харан.

Плочката бе открита от експедиция, в която участваха археолози от редица турски университети в централната провинция Кайсери в Турция. Сега е изложена в Истанбулския археологически музей като най-ранното известно споменаване на човешкото безплодие.

Разкопки

Асирийската империя е била развита месопотамска цивилизация. Тя била в своя пик през 25-ти век пр.н.е. Отделно от това Месопотамия е мястото, където хората се събират за пръв път в големи градове, създават правителства и се научават да пишат.

Заедно с другите месопотамски цивилизации като древния Вавилон и шумерските градове, Асирийската империя е една от най-ранните цивилизации в световната история.

Турското градче Кюлтепе, където е намерена глинената плочка, някога е бил важен град в старата Асирийска империя, населяван от над 50 000 души. Разцветът му бил от 21 до 18 век пр.н.е., когато бил сравнен със земята от чужди нашественици.

В района през 1925 г. са намерени над 1000 клиновидни плочки, разкриващи богатото и сложно културно наследство на района. Голяма част от познанията ни за ранните човешки общества идват от каменни плочки като намерените, което кара някои учени да обозначават Месопотамия като мястото, където започва историята.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати