Археолози откриха кит, погребан като истински цар

Археолози откриха кит, погребан като истински цар

Археолози откриха кит, погребан като истински цар

На изключително странна находка се натъкнаха английски археолози миналото лято, докато извършвали разкопки на малкото островче Шапел Дом Хю, разположено по средата на Ламанша.

Докато изследвали средновековното селище, процъфтявало пред средните векове, учените открили странен гроб край останките на разрушена в миналото църква. Той бил отделно от установеното гробище и се намирал на хълм под вековен дъб. Първоначално археолозите помислили, че това е място, в което почивал важен член на общността, живеела на острова, или на феодала, владеел мястото.

Изненадата им била огромна, когато отворили гроба и видели, че в него лежали костите на истински кит. Още по-странно станало, когато учени установили, че огромният океански бозайник бил погребан според християнската традиция с всички почести, с които били полагани в последния си сън средновековните царе и аристократи.

Откритието е уникално по рода си и напълно необяснимо за цялата научна общественост. Все още няма ясна теория защо средновековните жители на острова е трябвало да се наемат с тази трудоемка задача – да извлекат трупа на кита толкова далеч и да го погребат като аристократ, разказва ръководителят на археологичната експедиция – професор Филип де Джърси от Оксфордския университет.

Тялото е подредено да почива от изток на запад по християнска традиция, а внимателното изкопаване на самия гроб предполага, че то е предназначено за тържествено място за почивка, казва ученият.

Археолози откриха кит, погребан като истински цар

Отначало де Джърси очаквал да намери останките на средновековен монах в гробницата, тъй като островът се смята за религиозно място за монаси, търсещи убежище. Оказало се, че останките са на зъбат кит – вид, който е почти изтребен в наши дни. В миналото той се ловял за храна на Британските острови и към него нямало по-специално отношение.

Начинът на погребение отхвърля теорията, че това са останките от изяден кит, които са просто изхвърлени, а към момента учените избягват да дадат други предположения, преди костите да бъдат анализирани, а мястото около гроба допълнително изследвано.

В Християнството се отдава голямо значение на делфините, но не и на кита. Не можем да предполагаме какво е довело до това необичайно животинско погребение. Това е най-странният случай в цялата ми 35-годишна кариера, казва още археологът де Джърси.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати