Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Археология»Кладенецът в този концлагер смразява кръвта

Кладенецът в този концлагер смразява кръвта

Пламена M.Пламена M.
Джедай
983371
Кладенецът в този концлагер смразява кръвта
Снимка: SobiborInfoPl

Всички са чували за Аушвиц и Треблинка – едни от най-известните концентрационни лагери. По-малко известният Собибор обаче може да се окаже дори по-страховит от тях.

През Втората световна война най-зловещите концентрационни лагери са били разположени в Полша. Там се е извършвало планираното и системно изтребване на еврейския народ. По груби данни в концентрационен лагер Собибор са избити над четвърт милион души.

Чудовищата, които са управлявали лагерите на смъртта, са усетили, че краят на войната идва. Тогава решили да прикрият престъпленията си.

Наскоро обаче полски археолози се натъкнаха на множество масови гробове в горите около Собибор, които говорят за ужаса, който се е разигравал там. За да не бъдат открити телата, нацистите са заливали своите жертви с бетон.

Учените са попаднали и на ключове от помещенията, където са държани обречените. В бетона са открити множество тела. Сред тях е открит и златен пръстен, на него пише: Внимавай, ти си мой за вечни времена.

Повечето от жертвите са екзекутирани в последния момент. Скелетите масово имат следи от дупка от куршум в тила.

От Собибор са спасени само 30 човека. Днес по-голямата част от лагера е разрушена. Зловещите паметници, като сената от крематориума обаче, стоят.

Кладенец, разположен в близост пък, смразява кръвта. В него са открити множество човешки останки. Предполага се, че това е бил отчаян опит за спасение, завършил с удавяне за клетниците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати